Yatzy pelin säännöt

Yatzy on hauska, mutta myös haastava noppapeli. Se sopii hienosti kaikenikäisille: aikuiset voivat taktikoida pelissä tehokkaasti, nuoremmatkin viihtyvät sen parissa ja oppivat pelaamisen ohessa päässälaskua.

Kaiken kaikkiaan Yatzy on erinomainen seurapeli ja täydellinen noppapeli ajan tappamiseen.

Tätä sivua ei enää päivitetä.

Löydät yatzyn säännöt Lautapeliopas.fi:n Yatzyn säännöt -sivulta. Siellä voit myös kysyä säännöistä, jos jokin jäi epäselväksi.

Lautapeliopas.fi esittelee myös kaikki muut pelaamisen arvoiset lautapelit, joten kannattaa käydä.

Pelin tarkoitus

yatzyYatzyssa pelaajat heittävät noppia, joilla he pyrkivät heittämään kaikki vaadittavat 15 noppayhdistelmää.

Jokainen yhdistelmä pisteytetään, pisteet riippuvat heiton tuloksesta.

Peli päättyy, kun kaikki pelaajat ovat heittäneet kaikki yhdistelmät.

Voittaja on se, jolla on pelin lopussa eniten pisteitä.

Yatzya varten tarvitset viisi noppaa, kynän ja paperia. Pistelaskuun hyvä apuväline on etukäteen laadittu lomake, johon on merkitty vaadittavat noppayhdistelmät ja johon merkitään pelaajien pisteet. Voit ladata tästä Excel-tiedoston, joka sisältää tulostamiseen sopivan lomakkeen.

Voit pelata yatzya joko yksin, tai useamman pelaajan voimin. Peli on parhaimmillaan 2-3 pelaajalla. Yksinpelissä pyrit parantamaan henkilökohtaista ennätystäsi.

Pelin kulku

Pelaajat heittävät noppia vuorotellen. Jokaiseen vuoroon kuuluu enintään kolme heittoa. Huom. Noppia ei ole pakko heittää kolme kertaa.

Ensin heitetään kaikki viisi noppaa. Toisella heittokerralla pelaaja voi lukita haluamansa nopat ja heittää vain vapaita noppia. Sama toistuu kolmannella heittokerralla.

Esimerkki: pelaaja heittää 6,6,5,2,1. Hän lukitsee kaksi kutosta. Hän heittää kolmella nopalla 6,1,4. Hän lukitsee vielä yhden kutosen ja heittää kahdella vapaalla nopalla 6,5. Näin hänen heittonsa lopputulos on 6,6,6,6,5.

Vuoron jälkeen pelaajan pitää valita, mihin yhdistelmään hän haluaa sijoittaa äskeisen heittonsa. Kuhunkin yhdistelmään voi sijoittaa tuloksen vain kerran: vaihtoehdot vähenevät kierros kierrokselta, mikä tekee pelistä jännittävän.

Yhdistelmät ovat seuraavat: Kukin numero (ykköset, kakkoset...), näissä yritetään saada mahdollisimman monta samaa numeroa. Pari (vaikka 33), kaksi paria (3344), kolme samaa (333), neljä samaa (4444) ovat myös helppoja. Täyskäsi on kolme samaa ja pari (33322), pieni suora on 1,2,3,4,5 ja iso suora 2,3,4,5,6. Sattuma on viisi mitä tahansa numeroa ja Yatzy viisi samaa numeroa.

Heittovuoron ja pisteytysvalinnan jälkeen vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle.

Pistelasku

Peli päättyy, kun kaikki pelaajat ovat valinneet tuloksen pistelaskulomakkeen jokaiseen kohtaan. Jokainen pelaaja pelaa siis 15 vuoroa.

Pisteiden merkitseminen on helppoa: kun pelaaja valitsee mihin hän heittonsa sijoittaa, yhdistelmään kuuluvien noppien silmäluku lasketaan yhteen ja merkitään taulukkoon. Yhdistelmään kuulumattomia noppia ei huomioida.

Esimerkki: Mirja heittää 22266 ja haluaa laittaa tämän yhdistelmän kakkosiin. Kohtaan kakkoset merkitään 6 pistettä (2 + 2 + 2), "yli jäävillä" kutosilla ei ole merkitystä.

Yatzyn pisteet lasketaan kahdessa osassa; yläosan ja alaosan pisteet lasketaan erikseen. Jos yläosan yhdistelmien pisteet ovat 63 tai enemmän, pelaaja saa 50 pisteen bonuksen.

Voittaja on se, jolla on eniten pisteitä.

Vinkkejä peliin

Yatzy vaatii hyvää pelisilmää. Pisteytyn heiton sijoittaminen oikeaan yhdistelmää on ratkaisevan tärkeää, sillä fiksuilla valinnoilla voit napsia ylimääräisiä pisteitä, jotka voivat ratkaista pelin eduksesi. Seuraava esimerkit havainnollistavat tätä:

Esimerkki 1
Heität silmäluvut 1,1,4,4,4. Voit sijoittaa nämä useampaankin kohtaan, monelle tulisi ensimmäisenä mieleen neloset. Saat kolmesta nelosesta yhteensä 12 pistettä. Ei huono, mutta voisitko saada jostain vielä paremmat pisteet? Kyllä, sillä heitto on myös täyskäsi, ja noppien summa on 14. Saman määrän saat pisteitä myös sattumasta, mutta sattumaksi pisteet ovat suhteellisen huonot. Parasta tässä tapauksessa olisi kuitenkin miettiä, minkä yhdistelmän kanssa häviät mahdollisimman vähän pisteitä. Nopanheiton tulos ei ole erityisen hyvä ja siksi fiskuinta on sijoittaa se ykkösiin. Saat siitä 2 pistettä ja häviät vain 3 pistettä täydestä viiden ykkösen heitosta.

Esimerkki 2
Heität silmäluvut 3,3,3,3,4. Kolmoset tai neljä samaa antavat sinulle yhtä paljon pisteitä, 12. On kuitenkin hyvin epätodennäköistä, että saat samassa pelissä heitettyä viisi kolmosta, jotta saisit enemmän pisteitä kuin nyt heittämästäsi neljästä kolmosesta. Sitä paitsi, viiden saman numeron heittämisen todennäköisyys on niin pieni, että sellaisen heitettyäsi se kannattaa aina laskea Yatzyksi, josta saat 50 pistettä. Siksi sinun kannattaa sijoittaa heittämäsi tulos kolmosiin ja ottaa siitä 12 pistettä.

Pakkoyatzy

Pakko-yatzy on Yatzyn muunnelma. Peliä pelataan muuten samalla tavalla kuin tavallistakin Yatzya, mutta pistelaskulomakkeen yhdistelmät pitää heittää järjestyksessä ylhäältä alas. Taktikointi on tällöin vähennetty minimiin ja tuuri näyttelee suurempaa roolia kuin tavallisessa Yatzyssa.

Kysymyksiä ja vastauksia

K: Voiko neloset pelata kahtena parina ja viisi samaa täyskätenä?

V: Ei voi. Neloset on neloset, ei "kaksi kahta paria". Samaan tapaan viisi samaa on vain yatzy, ei täyskäsi.

Jäikö kysyttävää

Jäikö säännöistä kysyttävää? Lähetä postia kysymys(ät)noppapelit.com osoitteeseen niin selvitetään ongelma.