Modernit pelit

Vaikka suurelle yleisölle tuttuja ovatkin vain perinteiset lauta- ja noppapelit kuten Monopoly ja Yatzy, ei se tarkoita etteikö uusia pelejä kehitettäisi jatkuvasti. Se ei tarkoita myöskään, etteikö uusista peleistä olisi mihinkään - ei todellakaan.

Uudet kaupalliset pelit pyyhkivät vanhoilla hiteillä pöytää laadulla ja hauskuudellaan, tässä kaksi esimerkkiä peleistä, joita noppapelifanin ei kannata ohittaa.

Can't Stop

Can't Stop on kymmeniä vuosia vanha peli, joka julkaistiin Suomessa vasta pari vuotta sitten. Peli on legendaarisen pelisuunnittelija Sid Sacksonin ehkä paras tuotos ja on noppapelien ystävälle käytännössä pakollista pelattavaa.

Can't Stopissa pelaaja heittää neljää noppaa. Näistä neljästä nopasta tehdään kaksi paria, joista lasketaan summat. Pelaaja valitsee parin ja siirtää pelimerkkiä ylöspäin pelilaudalla kyseisen numeron kohdalla. Seuraavaksi pelaaja voi joko jatkaa tai lopettaa.

Jos pelaaja lopettaa vuoronsa, pelinappula jää radalle sinne minne se nopanheitoilla siirtyi. Jos pelaaja jatkaa, hän voi onnistuneilla heitoilla töniä nappulaa eteenpäin radalla. Jos hän kuitenkin heittää tuloksen, jolla ei pysty siirtämään yhtään laudalla olevaa nappulaansa (nappuloita saa olla pelissä kolme), vuoro päättyy ja nappulat palaavat sinne missä olivat vuoron alussa.

Pelin idea voi kuulostaa luettuna vähän monimutkaiselta, mutta on todellisuudessa todella helppo. Peli on addiktiivista ja hauskaa viihdettä noppapelien ystäville. Lisätietoja löytyy Board Game Geekistä. Pelin on Suomessa julkaissut Ravensburger ja se maksaa n. pari kymppiä.

Airships

Kaikki noppapelit eivät ole yksinkertaisia. Hyvä esimerkki monimutkaisemmasta pelistä on Airships, jossa pelaajat kilpailevat ilmalaivan rakentamisen jalossa taidossa.

Ilmalaivaa rakennetaan keräämällä siihen osia nopanheitoilla. Erilaisilla heitoilla saa erilaisia osia ja lisäjujuna eri osat tuovat erilaisia bonuksia nopanheittoihin, minkä ansiosta vaikeammin saatavat osat saa kerättyä helpommin.

Airships ei ole pelinä aivan täydellinen täysosuma, mutta kuitenkin hyvä esimerkki siitä, että noppapeleistä saa kehiteltyä jos jonkinlaista mielenkiintoista peliä, kunhan vain käyttää mielikuvitusta.

Tarkemmat tiedot Airships-pelistä voi katsoa Lautapelioppaasta. Peliä myy Suomessa ainakin Lautapelit.fi