Backgammon - kaikkien noppapelien äiti

Backgammon on erittäin viihdyttävä kahden pelaajan noppapeli, jolla on myös pitkät perinteet - onhan se maailman vanhin seurapeli. Vaikka se on vuosituhansien varrella muuttunutkin hieman, se on silti hämmästyttävän hyvin säilyttänyt alkuperäisen peli-ideansa. Voittaakseen pelaajalla täytyy olla tietenkin tuuria, mutta muös hyvää pelisilmää ja taktista taitoa ja tietämystä.

Pelaa backgammonia netissä

 
netti backgammon

Play65

Netin parasta backgammonia kokonaan suomeksi.

backgammon noppapeli

Gammon Empire

Laadukasta ja kansainvälistä backgammonia englanniksi.


 

Pelin tarkoitus

Backgammonissa kummallakin pelaajalla on 15 pelinappulaa. Ennen pelin alkua ne asetellaan backgammonlaudalle määrätyille paikoille. Pelin alettua molemmat pelaajat heittävät vuorollaan kahta noppaa, tarkoituksena liikuttaa omia pelinappuloita nopanheittojen määrämässä tahdissa kohti omaa "kotikenttää" ja lopulta poistaa ne pelilaudalta, ts. kotiuttaa pelinappulat.

Pelissä voi tehdä myös kepposet vastustajalle mm. rakentamalla esteitä, jotka hankaloittavat pelinappuloiden etenemistä, tai syömällä vastustajan pelinappuloita. Pelinappuloiden syöminen on erityisen ikävää, koska kun pelinappula syödään, pitää se saada takaisin peliin pelilaudalle ennen kuin pelaaja voi liikuttaa muita pelinappuloitaan. Pelaaja, joka on syönyt toisen pelaajan nappulan, voi näin saada pitkän etumatkan ja on pelin todennäköinen voittaja.

Voittaja on se, joka on onnistunut ensimmäisenä kotiuttamaan kaikki omat pelinappulat.

Pelin kulku

backgammon peli lautaPelaajilla on siis 15 pelinappulaa, jotka asetetaan pelilaudalle oheisen kuvan mukaisesti. Peli etenee siten, että pelaajat heittävät kahta noppaa vuorotellen. Pelaajat voivat halutessaan ja mahdollisuuksien mukaan siirtää yhtä tai kahta pelinappulaa noppien silmäluvun osoittaman määrän, ts. he voivat tehdä kaksi siirtoa yhdellä normaalilla pelivuorolla. Pelinappulat siirretään kuvassa näkyviltä numeroiduilla pelipaikoilla, eli pointeilla. Kummatkin pelaajat voivat siirtää nappuloita vain oman kotilaudan suuntaan, nappuloiden siirtäminen taaksepäin ei ole sallittua. Jos pelitilanne on sellainen, ettei pelinappuloita voi siirtää tai pelaaja voi tehdä vain yhden siirron, siirtyy pelivuoro vastustajalle välittömästi tai yhden siirron jälkeen.

Pelinappulan voi siirtää joko tyhjälle pointille tai pointille, jossa on vain yksi vastustajan nappula tai vähintään yksi oma pelinappula. Jos pointilla on vain yksi vastustajan pelinappula ja siirrät sinne oman pelinappulan, olet ns. syönyt vastustajan pelinappulan. Tällöin se poistetaan pelilaudalta pelilaudan keskellä olevan paksumman palkin eli parrun päälle. Kun pelaajalla on pelinappula parrulla, tulee hänen käyttää nopanheittonsa pelinappulan takaisin saamiseksi vastustajan kotilaudan pointille. Pelinappulan saa takaisin pointille, joka on vapaa, jossa on jo vähintään yksi oma pelinappula, tai jossa hän voi syödä vastustajan pelinappulan.

Kun pointilla on vähintään kaksi vastustajan pelinappulaa, sille pointille ei voi siirtää omia pelinappuloita eikä vastustajan pelinappuloita voi syödä.

Tupla
Kun heität tuplan, esimerkiksi kaksi nelosta, voit tehdä kahden siirron sijaan neljä siirtoa. Tällöin voit siirtää mielesi mukaan yhdestä neljään pelinappulaa.

Kotiuttaminen
Peli etenee yllä kuvaillulla tavalla niin pitkään, kunnes jompi kumpi pelaaja on kotiuttanut kaikki pelinappulansa tai toinen pelaajista on luovuttanut pelin kun on käynyt selväksi, ettei voitto ole enää mahdollista.

Kotiuttaminen, eli omien pelinappuloiden poistaminen pelilaudalta voi alkaa, kun pelaaja on saanut kaikki 15 pelinappulaansa omalle kotilaudalleen. Pelinappulan voi kotiuttaa nopan silmäluvun osoittamalta pointilta. Jos kyseinen pointti on vapaa, voidaan sitä alemmilta pointeilta kotiuttaa pelinappula. Toinen vaihto ehto on siirtää pelinappuloita ylemmiltä pointeilta pienemmille. Esimerkki: nopan silmäluku on 3, pointit 1,2 ja 3 ovat vapaat, mutta pointilla 4 ja 5 on pelinappuloita. Pelaajan pitää siirtää pelinappulaa joko pointilta 4 tai 5 kolmen pointin verran eteenpäin.

Taktisen pelin kannalta on tärkeää pitää mielessä, että sinun ei ole pakko kotiuttaa pelinappulaa ellet halua. Joskus voi olla fiksua siirtää pelinappuloita ylemmiltä pointeilta alemmille pointeille kotiuttamisen sijaan.

Tuplauskuutio

backgammon tuplausTavallisesti pelin voittamisesta saa yhden pisteen. Tällöin kumpikin pelaaja on onnistunut kotiuttamaan vähintään yhden pelinappulan pelin päätyttyä. Jos hävinnyt pelaaja ei onnistunut kotiuttamaan yhtään pelinappulaa, saa voittaja kaksi pistettä. Voittoa kutsutaan gammon-voitoksi. Jos taas hävinneellä pelaajalla on vähintään yksi pelinappula vastustajan kotilaudalla pelin päätyttyä, saa voittaja kolme pistettä. Tätä kutsutaan backgammon-voitoksi. Tuplauskuutio tuo oman strategisen lisänsä peliin.

Tuplauskuutio on tavallinen noppa, jonka kyljessä ovat numerot 2,4,8,16,32 ja 64. Nämä ovat pelin voittokertoimia. Pelin alussa tuplauskuutio on pelilaudan laidalla kummankin pelaajan "otettavissa" ja esiin on käännetty numero 64 merkkinä siitä, että peliä ei ole vielä tuplattu. Tavallisesti erilaisista voitoista saa 1,2 tai 3 pistettä. Pelin kuluessa tilanne voi muuttua toiselle pelaajalle sen verran suotuisaksi, että hän päättää tuplata. Tällöin hän ottaa tuplauskuution, kääntää järjestyksessä seuraavan numeron (2) esiin ja antaa tuplauskuution vastustajalle. Jos vastustaja hyväksyy tuplauksen, peli jatkuu normaalisti, mutta pelin lopussa normaalit voittopisteet kerrataan tuplauskuution osoittaman kertoimen mukaan - tässä tapauksessa kahdella. Näin voittaja, oli se kumpi pelaaja tahansa, saa eri voitoista 2,4 tai 6 pistettä.

Ensimmäisen tuplauksen jälkeen vain se pelaaja, joka hyväksyy tuplauksen, voi tarjota vastustajalle tuplausta. Jos pelitilanne muuttuu, voi tuplauksen hyväksynyt pelaaja tarjota vastustajalle uudelleentuplausta. Jos vastustaja hyväksyy, saa hän itselleen tuplauskuution voittokertoimella 4 ja peli jatkuu normaalisti.

Pelaaja, jolle tarjotaan tuplausta, voi aina kieltäytyä siitä. Tuplauksen hylkääminen tarkoittaa, että tuplauksen hyljännyt pelaaja häviää ja voittaja saa pisteitä sillä kertoimella, mikä tuplauskuutiossa oli ennen tuplauksen tarjoamista.

Muita sääntöjä

Pitkistä säännöistä huolimatta backgammon ei ole monimutkainen peli, vaikka se aluksi voi siltä vaikuttaa. Peli avautuu viimeistään toisella pelikerralla, jonka jälkeen voit keskittyä itse pelin hallintaan ja taktiikkaan.

Backgammoniin on olemassa muutamia tarkentavia sääntöjä, mutta niistä emme kerro tässä enempää. Voit tutustua backgammoniin tarkemmin osoitteessa Backgammon31.com.

Pelaa backgammonia netissä:
Play65
Gammon Empire